Boekenmeester 2018

Op woensdag, 30 mei 2018 werd in het cultuurcentrum van Deurne onze collega en leescoördinator Jan Lambrechts uitgeroepen tot ‘Beste Boekenmeester 2018’!
Het leesproject dat nu een kleine twee jaar loopt in onze school staat op deze manier volop in de kijker en krijgt een betekenisvolle waardering.
‘Jan heeft creatieve leesideeën en hij spreekt de juiste boekentaal’, zo was te horen.

De prijs voor de Beste Boekenmeester wil waardering schenken aan leerkrachten die een concrete en dagelijkse inzet aan de dag leggen voor leesbevordering en het werken met kinderboeken in de klas.   
Jan Lambrechts is zo’n leerkracht.
Als gepassioneerd kinderboekenlezer weet hij op aanstekelijke wijze onze leerlingen, leerkrachten en ouders te besmetten met het leesvirus.
Zo groeit de Jeugdboekenmaand jaarlijks uit tot een heus schoolfeest met zang en dans met boeken als uitgangspunt. Ouders en grootouders lezen voor tijdens de Voorleesweek, jeugdauteurs bezoeken jaarlijks de school en dagelijks is er een leeskwartiertje in elke klas. Het aanbod is te ruim om op te noemen.
 
De jury had ook oog voor deze prestaties. Uit 63 aanmeldingen uit het hele Vlaamse land koos de jury na een eerste selectie zes scholen uit. Zij kregen een werkbezoek waarin ze hun activiteiten konden toelichten. Hieruit kwamen drie laureaten.
Meester Jan werd hieruit verkozen tot ‘De Beste Boekenmeester’.

Jan Lambrechts: ‘Ik geef de boekenmicrobe door omdat elk kind een toegangsticket verdient om de wondere wereld van letters te betreden. Daar kan het kind een schare van vrienden en lotgenoten ontmoeten. Boeken zijn een medicament tegen eenzaamheid. Een boek lezen over bijvoorbeeld de genderproblematiek kan voor troost en herkenning zorgen. Dat is Dafalgan voor de ziel.’

Aan de titel van Beste Boekenmeester is een pakket van 100 kinderboeken verbonden. Deze boeken komen uiteraard in onze schoolbibliotheek terecht.
Verder hebben we nu de Beste Boekenmeester van Vlaanderen in huis!
En dat is een erkenning waar het hele schoolteam fier op is!

Van harte proficiat, Jan!